Olen lukenut ja ihaillut niin monesta blogista erilaisia värjäyskokeiluja, että olihan se kokeiltava itsekin. Kool Aidittomana kävin karamelliväriostoksilla apteekissa ja ryhdyin toimeen.

Kuinka kaikki tapahtuikaan - muistiin ihan itseänikin varten:

1. Kerä luonnonvalkoista Woolia vyyhdiksi.
2. Jätesäkki keittiön lattialle suojaksi, käsiin kertakäyttöhanskat, esille pullo etikkaa (mulla oli väkiviinaetikkaa), pari pakasterasiaa, karkkivärit, teelusikoita.
3. Sekoiti kädenlämpöiseen veteen (n. 1dl/purkki) lorauksen (puolisen desiä?) etikkaa. Purkkiin sekoittelin keltaisen, sinisen ja vihreän sävyt ihan näppituntumalla.
4. Kastelin langan läpimäräksi ja puristelin pahimmat vedet pois.
5. Dippasin toisen pään vyyhdistä keltaiseen liemeen, toisen siniseen, asetin vyyhdin jätesäkin päälle ja kaadoin keskikohdan päälle vihreää. Välillä sekoitin lisää värilientä, lanka imi yllättävän paljon pigmenttiä itseensä.
6. Kun värit alkoivat tuntua tyydyttäviltä, asetin vyyhdin mikron lasialustalle kiepille. Kieppi mikroon ja mikro päälle. Täydellä teholla 2 x 3 minuuttia, sen jälkeen ei väriä irronnut lainkaan.
7. Annoin langan jäähtyä lautasella jonkun aikaa, puristelin enimmät vedet lavuaarissa pois ja laitoin kuivumaan yön yli.
8. Aamulla pesin langan viileässä vedessä villanpesuaineella, väriä ei ainakaan siinä irronnut ollenkaan.

Tähän mennessä olen erittäin tyytyväinen tulokseen. En malta odottaa että saan langan kerälle ja koeneulottavaksi. Että hurahti se tämäkin nainen: Tänään olen jo avannut muutamat kerät seiskaveikkaa vyyhdille... Apteekista ostin myös alunaa, aion kokeilla värjäystä noilla metsän antimillakin. Sieniä on varmaan turha lähteä etsimään tässä kuivuudessa, mutta löytyyhän noita muitakin värin lähteitä. Kattila vaan pitäis jostain saada, kirppareita kiertelemään mars!

Picture 094